Nie jesteś zalogowany na forum.
- Możliwe - odparł głucho Pokrzywowa Noga, bez problemu podążając za pręgowanym kocurem - kiedyś to nas coś łączyło.
Ostatnio edytowany przez Ice (24-04-2019 23:54:41)
Zaciekawiony Żmijowa Grań nie odwracając wzroku, spytał:
- Byliście parą? Czemu już nie jesteście?
- Ponieważ, gdy chciałem mieć z nią kociaki, odmówiła. Powiedziała, że boi się porzucić życie wojownika i jeszcze nie jest gotowa na posiadanie młodych. Rozzłościło mnie to i uciekłem w las. W lesie ujrzałem Dwunożnych palących ognisko. Gniew mną zawładnął i rzuciłem się na nich. Aoni wepchnęli mnie do ogniska i stało się to - wyciągnął lewą tylnią nogę i pokazał ją kocurowi - to przez nią mi się to stało. Nie chcę już jej mieć w swoim życiu. Nie chcę już mieć żadnych kociąt. Chcę się zemścić na Dwunożnych i pewnego dnia to zrobię.
Żmijowa Grań w milczeniu słuchał opowieści brązowonogiego kocura.
- Przebacz jej. To nie jej wina - powiedział po chwili - mi moja ukochana ciągle łamie serce i to jeszcze boleśniej niż tobie. Moja wogóle nie chce mnie znać.
- Przynajmniej od razu powiedział ci, że cię nie kocha. Aksamitkowy Płatek złamała mi serce tak niespodziewanie.... Ale masz rację, wybacze jej. Ale nigdy nie zapomnę tego, co zrobili mi Dwunożni. I pewnegi dnia zapłacą za to - zamachnął się łapą tak, że jego pazury gładko odcięły zdrewniałą łodygę młodego krzaku jeżyn.
Nagle Żmijowa Grań zamarł, a Pokrzywowa Noga wraz z nim.
- Wojownicy Klanu Rzeki - syknął cicho.
- A konkretnie Silny Kieł i Jasna Pręga, ale co oni robią na naszym terytorium? - warknął Pokrzywowa Noga.
- Szukają zwady - zasyczał Żmijowa Grań - już dawno z nikim nie walczyli. Brakuje im sporu z innym klanem.
- Jesteś pewiem, że jesteśmy nadal na swoim terytorium? - zapytała niepewnie Silny Kieł towarzysza.
- Nie wyczułem ich oznaczeń zapachowych, więc pewnie tak - odparł Jasna Pręga - czuję za to nornicę.
Żmijowa Grań zauważył zwierzątko przemykające między jego łapami, więc przygniótł je i z szamoczącą się w pazurach nornicą wyłonił się zza krzewu za którym był ukryty.
- A ja czuję Klan Rzeki - warknął chłodnym tonem.
Zaskoczona, ruda kotka cofnęła się w tył.
- Wybacz, mój towrzysz był pewny, że jesteśmy na terytorium swojego klanu - jej futro było puszyste i lściące, była bardzo dobrze wykarmiona, aż tłyszcz widniał pod jej skórą, niczym u pieszczochów Dwunożnych.
- Wcale nie byłem pewny - syknął prze zacisnięte zęby kocur, po czym spojrzał prosto w oczy Żmijowej Granii - Powinniście poprawić oznaczenia zapachowe na granicy z Klanem Rzeki. Wyczuliśmy tam tylko słaby zapach jakiegoś pieszczocha Dwunożnych - nie odwrócił wzroku ani na chwilę od lśniących oczu kocura z Klanu Pioruna.
- Właśnie idziemy to zrobić - warknął Pokrzywowa Noga - a wy zmiatajcie z naszego terytorium.
- Przepraszamy za naruszenie, to się więcej nie powtórzy - wojownik z jasną pręgą na grzbiecie skinął głową na znak, że zgadza się powrócił na swje terytorium i spokojnym krokiem skierował się z towarzyszką w stronę rzeki.
- I się nie powtórzy - syknął Żmijowa Grań i ruszył by odprowadzić koty z Klanu Rzeki do ich terytorium.
Z drugiej strony kotów szedł Pokrzywowa Noga rzucając to Silnemu Kle, to Jasnej Prędze wrogie spojrzenie.
- Wygląda na to, że dotarliśmy przed nimi - Błotnisty Wąs spojrzał w górę na dziuplę w Sowim Drzewie. Teraz spała w niej sowa, by w noc obudzić się i beztrosko łowić zwierzynę należącą do Klanu Pioruna.
Aksamitkowy Płatek podeszła do niego i usiadła obok.
- Ciekawe ile pokoleń kotów musi już pamiętać - wyszeptała. Nic się nie poruszyło. Sowa śpi w dzień, więc nie wyjrzy teraz by rzucić karcące spojrzenie na oba koty przyglądające się jej dziupli.
- Pewnie wiele - odparł kocur owijąc ogon wokół jej ciała i przysuwając ją do siebie.
- Granica z Klanem Wiatru czysta, jak już z resztą od trzech księżycy, granica z Klanem Cienia również czysta, w okolicach Wysokich Sosen, jak i nieopodal rzeki wyczuliśmy zwietrzały zapach pieszczocha Dwunożnych, ale nie napotkaliśmy go, a przy granicy z Klanem Rzeki złapaliśmy Silnego Kła i Jasną Pręgę na łowieniu na naszym terytorium. Odprowadziliśmy ich do rzeki - skończył relacjonować, a po chwili dodał - i jeszcze, dla twoich uszu, sądzę że Błotnisty Wąs i Aksamitkowy Płatek spodziewają się kociaków - uśmiechnął się pod nosem na wspomnienie, gdy spotkali wraz z Pokrzywową Nogą dwójkę kotów ze splecionymi ogonami wpatrzone w sowią dziuplę. Wyszedł na polanę i spojrzał na stos zwierzyny. Leżała na nim samotna mysz. Patrol łowiecki jeszcze nie wrócił z polowania.
- Tu powinno być dobre miejsce na polowanie, możemy się rozdzielić - powiedziała chłodnym głosem. Koty od razu zaczęły się rozchodzić. Sama zastrzygła uchem i po chwili w jej szczękach zawisła tłusta nornica, którą zasypała piaskiem.
"Beware an enemy who seems to sleep." - ,,Strzeż się wroga, który wydaje się spać,,
Spottedleaf ~ Warriors, Rising Storm ~ Erin Hunter
Lamparci Pysk lustrował wzrokiem okolicę. Gdy tylko zauważył ruch niedaleko siebie zaczął się skradać w tamtym kierunku. Jednak podczas skradania nastąpił na suche liście, któte zaczęły się kruszych pod jego łapami odstraszając wiewiórkę, którą śledził. Ta wskoczyła zwinnie na drzewo umykając przed zniesmaczonym kocurem.
Like a dandelion lifting it seed to the wind.
Then firmly rooted, sprouting.
As the parting wind, blowing to the unknown destiantion.
~Hatori Chise~Mohoutsukai no Yome~
Ruda Łapa cicho podążała od dłuższego czasu za pardwą. Ptak niczego nie świadom chadzał spokojnie od krzaczka do krzaczka zrywając z niego listki, a odległość dzieląca go od niebezpiecznej kotki się zmniejszała. W końcu gdy pardwa stanęła by przyjrzeć się wielkiemu ślimakowi, Ruda Łapa skoczyła na nią i zatopiła zęby w jej szyi. Ptak szamotał się przez chwilę w jej szczękach o czym zaczął bezwładnie zwisać z jej pyska. Zadowolona z tak dużej zdobyczy chwyciła łub mocniej i ruszyła w stronę obozu.
Kruczy Pazur do sterty upolowanej zwierzyny dorzuciła od niechcenia kolejnego tłustego zająca. Skoro klan myśli, że nie umie polować, to zaraz zobaczy, że jest w błędzie. Kotka zastrzygła wąsami gdy krzaki niedaleko niej gwałtownie się poruszyły. Duża zwierzyna, czy intruz? Przypadła do ziemi.
"Before there is peace, blood will spill blood, and the lake will run red."
Yellowfang ~ Warriors, Starlight ~ Erin Hunter